
Konvovové dojení
Dojení krav, ale i koz a ovcí se od počátku chovu těchto zvířat provádělo ručně do díží, tykví, nebo měchů. I při prvních pokusech se strojním dojení mléka se od počátku počítalo s tím, že dojicí stroj bude dojit do konve umístěné v těsné blízkosti zvířete u stání. Tak vzniklo konvové dojení, které se později vyvinulo v dojení do potrubí a dojírny.
Konvové dojení má mnoho výhod a samozřejmě i nevýhod. Každý kdo začíná s chovem dojnic, nebo koz je postaven před otázku, jak je bude dojit. Pokud začíná s malým počtem kusů, je volba asi reálně jediná.
Konvové dojení
Klasická sestava pro konvové dojení (provedení se liší výrobce od výrobce v podstatě jen v detailech) je
- zdroj podtlaku, to je většinou rotační lamelová vývěva
- vzdušník, který pomáhá udržet stabilitu podtlaku
- regulační ventil, pro zabezpečení maximální výšky podtlaku
- vlastní konev s víkem
- pulzátor
- dojicí stroj
Nejjednodušší pro začátečníka je koupit si tuto sestavu pro dojení na vozíku. Dostanete vše namontované na malém podvozku. S vozíkem přijedete do stáje, zapnete jej do zásuvky a vše potřebné se rozeběhne a můžete dojit.
Druhá varianta je, že ve strojovně se namontuje vývěva a do stáje ke kravám se přivede potrubím podtlak a konev s dojicím strojem se připojí hadicí na ventil na podtlakovém potrubí.
Každé řešení má svoje výhody a nevýhody a je potřeba si vše připravit dle podmínek chovatele.
Plusy:
- Velmi nízká pořizovací cena.
- Nízké provozní náklady.
- Jednoduchá obsluha.
- Dostatečná kvalita dojení.
Mínusy:
- Nedají se využít různé automatizační prvky, (snímání dojicích strojů, měření mléka apod.).
- Relativně těžká práce při vylévání a přenášení konví.
- Pomalý proces výměny dojicího stroje mezi kravami.
- Vysokoužitkové dojnice nadojí dvacetilitrovou konev při jednom dojení dvakrát a je potřeba hlídat předojení konve. To je poměrně velký problém, protože při přeplnění konve může dojít i k průniku mléka do podtlakového systému a k poškození vývěvy. Stejný problém nastane, pokud neklidné zvíře konev převrhne. Zde je určitou výhodou používání plastových průhledných konví kde vidíme hladinu mléka. Klasická nerezová konev se zase lépe myje a je odolnější na náraz.
- Trvalá přítomnosti obsluhy během dojení.
Autor: Jiří Kamír